сряда, 28 януари 2009 г.

Да върнем държавата на гражданите - платформа

Ние, българите сме песимисти, защото имаме реални основания да вярваме, че институциите в България са безотговорни пред обществото и подчинени на олигарсите.

Резултатът от това е тоталното беззаконие, разграбване, унищожаване и парцелиране на ресурсите и природата на страната и лишаване на обикновените хора от бъдеще.

Ние не вярваме на онези, които казват, че българите са пасивни и обезверени. Ние настояваме за бързи и решителни промени в държавата. Настояваме за отнемане на тоталния контрол на 150-те бързо забогатели олигарси върху икономиката, обществото и законотворчеството.

Нека променим статуквото, нека променим държавата! Настояваме за пълна промяна в устройството и структурата на властта на държавата , която да доведе до:

• право на пряко участие и контрол на гражданите и неправителствените организации в процесите на взимане на решения и законотворчество;
• наказателна отговорност за държавните служители, общинските съветници и кметовете за незаконосъобразни решения;
• пълна прозрачност на институциите и пълен директен достъп до техните решения;
• опазване на природните ресурси и устойчивото им екологично използване в полза на местните общности;
• обществено отговорни следствие, прокуратура и съд;
• обществено отговорна законодателна власт;
• обществено отговорни медии.

Политическа партия "Зелените" започва обществено обсъждане с платформа: "Да върнем държавата на гражданите".

Ние обявяваме широко обсъждане на платформа за промяна в устройството на държавата. Ние предлагаме конкретни решения на проблемите, посочени по-горе, и очакваме Вашето активно отношение, коментари и предложения. Ние се ангажираме да обърнем внимание на всеки коментар и предложение и да Ви отговорим! Ние сме готови да направим адекватните на поставените цели предложения част от програмата на "Зелените" и ще се радваме всяка друга политическа партия да направи същото! Ние очакваме гражданите, медиите и неправителствените организации да са водещи в обсъждането и оформянето на тези идеи.

Ето кратко резюме на нашите идеи с които започваме кампанията

Ел. поща за предложения и становища: zelenite@gmail.com

2 коментара:

  1. Дали наистина "Зелените" са разбрали, че ако искат да спасят природата, трябвало да променят системата за управление?
    Разбира се, че ПЪРВО трябваше да решат въпроса за властта, ако наистина искаха да спасят и природата – т.е. да променят системата така, че властта да премине от КГБ мафията в обществото, в гражданите – най-заинтересованите от доброто управление, вкл. опазване на природата. Сега го били разбрали... с малко закъснение. След като с години отклоняват вниманието от въпроса за властта - с "чисто зелени" каузи ... без "политика"... за радост и спокойствие на властимащите. Но дали и сега са го разбрали? Виждаме общи хлъзгави фрази и фрагменти от права за гражданско участие във властта - без право да свикваме референдуми, без право на отзовавана и сбъркан линк към и без това слабото право на законодателна инициатива. Като другарите - и те видяха, че това масово се иска и започнаха да го "искат" и предлагат (добре подрязано). Кой ли не размахва вече референдуми и "пряка демокрация", но да не забравяме, че и тя може да бъде фасадна. Къде са гаранциите, че предложеното ще работи, а обещаното ще се изпълни? Че и Зелените не са менте? Гаранции срещу формални, периферни, фиктивни промени на системата? Няма ги.
    А гаранциите за блато с крокодили като нашите са две – (1) самоорганизиране на населението - всички граждани за МИРЕН договорен помежду им БУНТ /"гласуване с краката"/ ПРИ ИЗМАМА и (2) пълен комплект ПРАВА за пряк контрол и участие на гражданите във всички власти, вкл. публичните медии (инфо-насилието, лъжите, заглушаването са главен инструмент за поддържане на народа ни в безпомощно състояние).
    Липсата на едно от двете оставя пролуки за задкулисен контрол на "октопода" и издава ментето - на "реална", "пряка", "прозрачна", "гражданска" и пр. все "истински" демокрации. Всички искат да ги приемем за "най-истинските"... до доказване на противнот, което пък това става… след изборите, т.е. малко късничко за нас, простосмъртните.
    Хайде да се разберем - (1) всички сме съмнителни, т.е. НЕ СМЕ ИСТИНСКИ до доказване на противното. И (2), доказването става НЕ с общи фрази и фрагменти от хубавите истински неща, дето ги иска цял народ /и точно затова се опитват да го подлъжат с "парченца" от тях/, ами с всички възможни гаранции, които хората поискат и които се дават преди изборите. Като най-важната си остава – свързване повсеместно в групи за бързо реагиране с масови демонстрации при измама след избори, отказ или нарушаване на правата ни. Правете това, като искате да ви повярват масата невярващи и наистина да превземете парламента, а не да се настанят там 5 души и 4 годинки "да предлагат", пък НС да не приема. С тези слаби промени (бози, с извинение), които предлагате, малко ще ви подкрепят. Но май и вие това искате - будалкане още 4 години.

    И наистина, какво друго ни остава, когато ТЕ ЗАТВАРЯТ с все по-високи бариери и прегради (скрити и явни, "законни" и незаконни), възможностите да определяме съдбата си – общите си дела - като народ?!

    ОтговорИзтриване
  2. www.LaRouchePAC.com

    Проблемът е не просто в държавата, а как се управляват държавите. Не само нашата. Монсанто е само един малък пример, за фашистка корпорация, врастнала се в държавата.
    ЛаРуш точно това казва, вземете им играчката, спрете ги да печатат парите на държавите, вземете им силата като им отнемете играчката. Точно затова и Линкълн и Кенеди са убити,/ и двамата започват да печатат пари американски, различни от долара/ а след Франклин Рузвелт и въведоха само два мандата за преидент, защото от време на време истински водачи излизат напред и развалят плановете на организации като Свтовната банка например.И каква трагедия е, че ние им работим , че най-добрите ни момичета и момчета, учейки финанси, / финанси, които вършат работа на Световната банка, не на теб и мен/ и кръгът се затваря.
    Слушайте речите на Франклин Рузвелт, директно, за да разберете, че той е бил наясно, кой и как управлява света. Той е идеологът, да се създаде ООН и дни преди това да стане, умира. Каква случайност,а? Колко американски президенти са убити и колко от тях получават сърдечни удари на бюрото си? Случайно, а?
    Името на Америка се изполва за огледало, а всъщност, тази държава е фашифизирана отдавна. Гледайте филма на Арон Русо " Америка от свобода към фашизъм", има го на английски в Гугъл, дано не са го спрели. Този филм беше даван един единствен път в Чикаго, защото нито едно кино не искаше да го пуска. Затова и искат да сложат ръка на Интернет, защото много истини могат да се прочетат.
    ванн

    ОтговорИзтриване